COMMON LAB PROJECT
  • Home
  • Projects
    • Art Works
    • State Of the Arts >
      • State Of the Arts - Conference
      • State Of the Arts - Discussion #1
    • How To >
      • How To - Tale of X Cities
      • How To Build a community in 10 days
      • How To Break and Rebuild your mug in 10 days
      • How To Research
  • About
    • Concept
    • Team
  • RESOURCES

​How To
​Tale of X Cities
March-July 2021

How-To Workshop Series
Tale of X Cities

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΛΑΒΕΙ ΣΧΕΤΙΚΟ EMAIL, ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΣΤΟ HELLO@ARTBOX.GR. 
Εργαστήριο: 3 Μαρτίου - 19 Μαΐου 2021
Φεστιβάλ: Ιούλιος 2021

Στόχοι του προγράμματος

To "Tale of X Cities" απευθύνεται σε φορείς και κατοίκους πόλεων της Βορείου Ελλάδας.
​Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη χρήση νέων μέσων τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας (που πλέον αναδεικνύεται σε απαραίτητη δεξιότητα), και η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ φυσικού και ψηφιακού περιβάλλοντος. Επίσης, το πρόγραμμα στοχεύει στην δημιουργία κοινοτήτων ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών, μέσα από τη γνωριμία με την τοπική -μικρή και μεγάλη- ιστορία, τις παραδόσεις, τις προσωπικές αφηγήσεις και τους σύγχρονους προβληματισμούς, που μπορεί να οδηγήσει σε μία νέα εικόνα της πόλης, για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της. Τέλος, μέσα από την διαδικασία του εργαστηρίου και του τελικού Φεστιβάλ, το πρόγραμμα στοχεύει να ενθαρρύνει την δικτύωση των διαφορετικών πόλεων της Βορείου Ελλάδας που συμμετέχουν. 

Εργαστήριο - Φεστιβάλ

Το "Tale of X Cities" περιλαμβάνει καταρχάς μία σειρά υβριδικών εργαστηρίων (στο διαδίκτυο αλλά και σε φυσικό χώρο, ανάλογα με τις συνθήκες). Το εργαστήριο έχει συγκεκριμένο θέμα σε κάθε πόλη, το οποίο ορίζεται σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, σε σχέση με την τοπική ιστορία, τις παραδόσεις, τα τρέχοντα ζητήματα κ.λπ. Απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών  και παρέχει εκπαίδευση στη χρήση των νέων μέσων τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας (media literacy).

Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, οι συμμετέχοντες δημιουργούν έργα που παρουσιάζονται σε ένα τελικό Φεστιβάλ, το οποίο υλοποιείται σε φυσικό χώρο στις συμμετέχουσες πόλεις καθώς και στο διαδίκτυο, φέροντας σε επαφή τις κοινότητες και δημιουργώντας ένα δίκτυο κοινοτήτων και φορέων των πόλεων της Βόρειας Ελλάδας. 

Το εργαστήριο υλοποιείται από ομάδα ειδικών από διαφορετικούς τομείς (λογοτεχνία, κινηματογράφο, φωτογραφία, ήχο, δημοσιογραφία) που παρέχουν θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις, υπό την συνολική επιμέλεια της εικαστικού Έλλης Χρυσίδου και με την υποστήριξη της ομάδας της ArtBOX - του θεωρητικού τέχνης Δρ. Σωτήρη Μπαχτσετζή, του καλλιτεχνικού διευθυντή Χρήστου Σαββίδη και της επιμελήτριας Λυδίας Χατζηιακώβου. Την γενική διεύθυνση του προγράμματος έχουν η Διευθύντρια του Goethe-Institut Thessaloniki, Beate Koehler, και ο υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος του Goethe-Institut Thessaloniki, Άρης Καλόγηρος.

Ειδικοί

—Έλλη Χρυσίδου, Εικαστικός - Υπεύθυνη του Εργαστηρίου
— Σώτη Τριανταφύλλου, Συγγραφέας - Λέγοντας ιστορίες - Do’s & Dont’s 
— Αννίτα Μορδεχάι, Δημοσιογράφος - Συμβουλές για μία Συνέντευξη 
— Στέφανος Τσακίρης, Φωτογράφος - Εισαγωγή στη Φωτογραφία
— Αντώνης Βαλλινδράς, Κινηματογραφιστής - Εισαγωγή στην Κινούμενη Εικόνα
— Φοίβη Φρονίστα, Δημοσιογράφος - Εισαγωγή στο Podcast
​— Xρήστος Σαββίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής - Πώς κάνω ένα Φεστιβάλ;

Λεπτομέρειες Συμμετοχής

— Ημερομηνίες εργαστηρίου: 3 Μαρτίου - 19 Μαΐου
— Ημερομηνίες Φεστιβάλ: Ιούλιος 2021
— Ημέρες και ώρες συναντήσεων: κάθε Τετάρτη, 18:00-19:30 (εκτός Μεγάλης Τετάρτης)
— Το εργαστήριο υλοποιείται μέσω zoom. Δεν απαιτείται εγγραφή στην εφαρμογή. Θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες και υποστήριξη στους συμμετέχοντες, προκειμένου να εξοικειωθούν με την χρήση της εφαρμογής.
— Δεν απαιτείται χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού για την παραγωγή των έργων.
— Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν.

Υποβολή ενδιαφέροντος συμμετοχής 

— Ο πρώτος κύκλος του εργαστηρίου υλοποιείται μεταξύ 3/03-19/05/2021.
— Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή ως τις 26/02 μέσω της σχετικής φόρμας.
— Σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλος αριθμός συμμετοχών, θα γίνει επιλογή με δυνατότητα συμμετοχής σε επόμενο κύκλο του εργαστηρίου.

Βιογραφικά ομάδας

Έλλη Χρυσίδου
Εικαστικός - Υπεύθυνη του Εργαστηρίου

H Έλλη Χρυσίδου είναι εικαστικός. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Nancy στη Γαλλία. Δίδαξε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Saint-Etienne της Γαλλίας από το 1990 ως το 2007. Πέρα από την αμιγώς καλλιτεχνική και διδακτική της δραστηριότητα, ασχολήθηκε επίσης με την σκηνογραφία, την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και τον σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 15 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ 2013-2019 ήταν Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Αντώνης Βαλληνδράς
Κινηματογραφιστής - Εισαγωγή στην Κινούμενη Εικόνα

Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά έχει ζήσει σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και δούλεψε ως Account Executive σε διαφημιστική εταιρεία, καθώς και ως σύμβουλος μάρκετινγκ με εξειδίκευση την εταιρική επικοινωνία. Σπούδασε σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth. Μέχρι στιγμής,  έχει σκηνοθετήσει τρεις μικρού μήκους ταινίες. Επίσης, έχει δουλέψει σε δυο μεγάλου μήκους ταινίες - ως βοηθός σκηνοθέτη στο AMERIKA SQUARE και ως βοηθός παραγωγής στο Do It Yourself. Συμμετείχε ως υπότροφος στο πρόγραμμα START - Create Cultural Change του Goethe-Institut Thessaloniki και τώρα εργάζεται ως ανεξάρτητος σκηνοθέτης  με την σκηνοθετική ομάδα της Ladies Fingers Directing Duo.
Αννίτα Μορδεχάι
Δημοσιογράφος - Συμβουλές για μία συνέντευξη

Η Αννίτα Μορδεχάι ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις και Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Sussex στην Αγγλία. Η εργασιακή της εμπειρία ποικίλλει, καθώς έχει δουλέψει σε Ευρωπαϊκούς φορείς, σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που ασχολούνται με την προφορική ιστορία, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς και στον χώρο του τουρισμού. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης ξεκίνησε να εργάζεται ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος και παραγωγός ειδήσεων για ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Εργάστηκε για διεθνή μέσα, όπως τα BBC, ARTE, DW, SRF, ZDF και το Associated Press, για την παραγωγή σύντομων ντοκιμαντέρ και αφιερωμάτων για την Ελλάδα και την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην χώρα. Συνεργάστηκε ως παραγωγός με το Holocaust Memorial Museum των Ηνωμένων Πολιτειών, με αντικείμενο τον εντοπισμό, τη συλλογή και την τεκμηρίωση συνεντεύξεων μη-Εβραίων σχετικά με τη μεταχείριση των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή τη στιγμή είναι η υπεύθυνη Τύπου μιας ΜΚΟ που εργάζεται με μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα. Από το 2011 συνεργάζεται σταθερά με το Ινστιτούτο Μετα-Βιομηχανικού Σχεδιασμού  Hyperwerk με έδρα την Βασιλεία, και μέσα από αυτήν την συνεργασία είχε την ευκαιρία να δουλέψει με μαθητές και να εξερευνήσει επίκαιρα ζητήματα σε ένα δυναμικό πλαίσιο. ​
Φοίβη Φρονίστα
Δημοσιογράφος - Εισαγωγή στο Podcast
Η Φοίβη Φρονίστα είναι Ελληνο-Αμερικανίδα δημοσιογράφος που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι παραγωγός, επιμελήτρια και συμπαρουσιάστρια του podcast "The Agora" για το Macropolis.gr, και ανεξάρτητος τηλεοπτικός παραγωγός για το Reuters News Agency από το 2011.
Το 2019 κέρδισε υποτροφία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για να παρακολουθήσει το θερινό μάθημα του Πανεπιστημίου Columbia στο Graduate School of Journalism, και το 2018 συνέγραψε ένα κεφάλαιο του βιβλίου “Refugee News, Refugee Politics: Journalism, Public Opinion and Policymaking in Europe” (εκδόσεις Routledge, 2018) σχετικά με τις εμπειρίες της από την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα το 2015-2016.
'Ελαβε το Βραβείο Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας στα Βραβεία Κινηματογράφου της Καλιφόρνια το2011 για την ταινία-διατριβή "The King's Garden", ένα ερευνητικό ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Πρώην ανταποκρίτρια τέχνης, ειδικεύεται στο θέατρο της επινόησης (devised theatre) και την ενδιαφέρουν η όπερα, οι εκλογές και η πολιτεία καταγωγής της, το Νιου Τζέρσεϋ. 
​Είναι πτυχιούχος του Graduate School of Journalism του UC Berkeley, του New Hellenic Theatre Drama School και του Πανεπιστημίου του Kent στο Canterbury.
Χρήστος Σαββίδης 
Ιδρυτικός Διευθυντής του ArtBOX - Καλλιτεχνικός Διευθυντής του προγράμματος Common Lab
Ο Χρήστος Σαββίδης είναι o Ιδρυτικός Διευθυντής του ArtBOX - Creative Arts Management. Αυτήν την περίοδο είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του προγράμματος Common Lab, που βασίζεται σε μια ιδέα του ArtBOX και υλοποιείται από το Goethe-Institut Thessaloniki σε συνεργασία με την ΔΕΘ-Helexpo, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αριστείας του Goethe-Institut. Έχει υπάρξει Καλλιτεχνικός Διευθυντής μεγάλης κλίμακας γεγονότων όπως τα: Art Athina - διεθνής φουάρ σύγχρονης τέχνης (2005-2008),  Πεδίο Δράσης Κόδρα - ετήσιο εικαστικό φεστιβάλ (2004-2008), 15η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου στην Θεσσαλονίκη (2011). Μεταξύ 2010-2012, ήταν Διευθυντής Καλλιτεχνικής Διαχείρισης του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη, Αθήνα) και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Project Space του Μουσείου. Μεταξύ 2014-2019 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής του προγράμματος "Artecitya" του Goethe-Institut Thessaloniki και συνδιοργανωτής του ίδιου προγράμματος για την ΔΕΘ-Helexpo. Μεταξύ 2017-2019 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής του προγράμματος LABattoir, με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 
Σώτη Τριανταφύλλου
Συγγραφέας - Λέγοντας Ιστορίες: Don's and Don'ts

Η Σώτη Τριανταφύλλου (Αθήνα, 1957) είναι ιστορικός των ΗΠΑ, συγγραφέας και αρθρογράφος.
Στέφανος Τσακίρης
Φωτογράφος - Εισαγωγή στην Φωτογραφία

Ο Στέφανος Τσακίρης φοίτησε στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων, κοντά σε σπουδαίους δασκάλους του χώρου όπως τους Σ.Πάσχο, Κ. Αντωνιάδη και έπειτα τον Γ. Δήμου. Το 2017, με τη βοήθεια της ομάδας του, κατέκτησε το Guinness World Record με καλλιτεχνικό φωτογραφικό πρότζεκτ. Από το 2004 συμμετέχει και προσφέρει εξειδικευμένες φωτογραφικές υπηρεσίες, όπως ψηφιοποιήσεις ιδιωτικών συλλογών, υποβρύχιες φωτογραφίσεις ή φωτογραμμετρίες. Διατηρεί φωτογραφικό στούντιο στη Θεσσαλονίκη, με δραστηριότητα στη διαφήμιση και τη μόδα, ενώ επίσης διδάσκει τα αντίστοιχα αντικείμενα στο κολέγιο του ΑΚΤΟ. Πρόσφατα, συνίδρυσε το δημιουργικό δίπτυχο Janus Studio και το Ανήθικο Magazzino. Διατηρεί συνεργασίες με καλλιτεχνικά ιδρύματα και μουσεία σε Ελλάδα και εξωτερικό και εκθέτει με προσωπικές φωτογραφικές εκθέσεις, θέματα κοινωνικού περιεχομένου.
HOW TO (2021)
​

Artist:
Elli Chrysidou

Curators: Sotirios Bahtsetzis, 
Lydia Chatziiakovou, Christos Savvidis


Experts:
Phoebe Fronista
Journalist - How-To Podcast
Annita Mordechai
 Journalist - How-To Interview
Christos Savvidis
Artistic Director - How-To Make a Festival
Soti Triantafyllou
Writer - How-To Tell Stories
Stefanos Tsakiris
Photographer, How-To Take Photos
Antonios Vallindras
​Filmmaker, How-To Make a Short Movie

Χρήση του υλικού

Οι συναντήσεις μέσω zoom βιντεοσκοπούνται.

Τα βίντεο αυτά, καθώς και το υλικό που κατατίθεται στο εργαστήριο από τους συμμετέχοντες (εικόνες, βίντεο, κείμενα, ήχοι κ.λπ.) πιθανά να χρησιμοποιηθούν για λόγους προβολής, έρευνας αλλά και στο τελικό Φεστιβάλ που θα σχεδιαστεί κατά τη διάρκεια των εργαστηριών.

​Σε καμιά περίπτωση το υλικό αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί για κερδοσκοπικούς σκοπούς και χωρίς την αναφορά στο εργαστήριο και στους συντελεστές του.

Παίρνοντας μέρος στο εργαστήριο, οι συμμετέχοντες δίνουν το δικαίωμα χρήσης του υλικού τους με τους όρους όπως περιγράφονται παραπάνω. 

Πρόγραμμα Εργαστηρίου

3/3: Εισαγωγή 
10/3: Λέγοντας Ιστορίες - Σώτη Τριανταφύλλου
17/3: Συμβουλές για μία Συνέντευξη - Αννίτα Μορδεχάι
24/3: Εισαγωγή στην Φωτογραφία - Στέφανος Τσακίρης
31/3: Εισαγωγή στην Κινούμενη Εικόνα - Αντώνης Βαλλινδράς
7/4: Εισαγωγή στο Podcast - Φοίβη Φρονίστα 
14/4: Πώς κάνω ένα Φεστιβάλ; - Χρήστος Σαββίδης
21/4: Προτάσεις Συμμετεχόντων
5, 12/5: Επεξεργασία προτάσεων συμμετεχόντων
19/5: Τελικές παρουσιάσεις
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture

contact

Tel.: +30.2310.22.46.26
Email: info@artbox.gr
Το Common Lab (CoL) έχει σαν αποστολή τη δημιουργία ενός Εγχειριδίου Κοινωνικής Καινοτομίας μέσω της Τέχνης, με στόχο να βοηθήσει κοινότητες που αντιμετωπίζουν κάποιου είδους κρίση. To Common Lab βασίζεται στην εμπειρία που αποκτήθηκε ​μέσω του προγράμματος LABattoir, που όπως ήταν προγραμματισμένο ολοκληρώθηκε ​στα τέλη του 2019.
Common Lab’s (CoL) mission is to create a Manual for Social Innovation through Art, aiming to empower communities to overcome crises.​ Common Lab is based on the experience gained through Project LABattoir, which concluded according to plan at the end of 2019.
Picture
Picture
  • Home
  • Projects
    • Art Works
    • State Of the Arts >
      • State Of the Arts - Conference
      • State Of the Arts - Discussion #1
    • How To >
      • How To - Tale of X Cities
      • How To Build a community in 10 days
      • How To Break and Rebuild your mug in 10 days
      • How To Research
  • About
    • Concept
    • Team
  • RESOURCES